Engobe

Engobe is een kleislib met toevoeging van pigmenten of metaaloxiden om mee te decoreren. Herkenbaar door hun pastelvormige kleuren.
Wordt gebruikt op natte tot leerharde klei om decoraties op het werk aan te brengen. Kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld om te dompelen, te schilderen, bij het aanbrengen van een inkrastechniek of om met een engobespuit (ringeloor) over je werk heen te bewegen.

Na de biscuitstook kan het werk geglazuurd worden met transparant glanzende of matte glazuur.
Stooktemperatuur 1000 ℃ – 1150 ℃.

Sinter engobe is een gekleurde kleislib, die over het algemeen op biscuit gestookt werk wordt gebruikt. Er is een beetje vloeimiddel/fritte aan toe gevoegd zodat de engobe laag kan hechten aan het biscuit. Tijdens de stook treedt een versintering of verglazing op. Het is net of er een dun laagje matte glazuur op ligt. Voordeel is dat je minder of niet er overheen hoeft te glazuren. Wil je toch heldere kleuren dan is het aan te bevelen om er alsnog een dunne laag transparante glazuur op aan te brengen. Witte sinter engobe kan met behulp van oxiden en kleurpigmenten ingekleurd worden.

Onze voorbeelden zijn gegoten met witte gietklei WB30PM van Sibelco en daarna is de sinterengobe aangebracht en op 1040 gr °C gestookt – de helft van het voorbeeld is geglazuurd zodat het verschil in kleur goed kan worden weergegeven.

nl_NL