logotop
 

De raku workshop - op de dag zelf en voorbereidingen

Bij aanvang van de workshop worden u diverse glazuurtechnieken uitgelegd, tevens mag u onze aangemaakte glazuren voor deze workshops gebruiken.
Uw werkstukken mogen niet hoger zijn dan 25 cm en niet breder dan 22 cm i.v.m. de inhoud van onze ovens, uitgezonderd werkstukken voor pit-fire stook.
Schalen groter dan 22 cm doorsnede kunnen niet bij ons gestookt worden i.v.m. breuk door te snelle afkoeling.

Uw werkstukken dienen op 985°C biscuit gestookt te zijn. Wilt u porseleinklei stoken, dan bevelen wij een biscuitstook van 1040°C aan.
Ons klei advies voor zowel draaiers als handvormers: Gebruik Klei K129 - Creaton 474 - Franse Gres 0,5 mm - WBB 5015. Klei K123 en Creaton 264 zijn te kwetsbaar.

Een korte omschrijving van de diverse technieken:

Raku
Het ontstaan van craquelé in glazuur door middel van snelle afkoeling
Naked raku

Het te voorschijn laten komen van de naakte huid. De werkstukken moeten glad afgewerkt zijn. (niet gepolijst i.v.m. de afspringende sliblaag na de stook)

Pit-fire De werkstukken worden niet geglazuurd, maar overgoten met sulfaten, vervolgens worden ze in een stenen zelfgebouwde oven, tussen houtblokken en zaagsel gestookt
Kopermat Een spannende techniek - spelen met kleur, waarbij het onvoorspelbaar is hoe het eindresultaat eruit zal zien. Na afloop ontstaan de mooiste kleuren van cyclaam, paars tot goudkleur, enz. Ons advies: werkstukken dun opbouwen en glad afwerken dat geeft een goed eindresultaat.
Paardenhaar Gepolijste werkstukken worden gedecoreerd door het inroken van o.a. paardenhaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hoeksekade 139 - 2661 JL Bergschenhoek - Tel. 00 31 (0) 105214477
carolazee